
Kvinnehelseutvalgets leder Christine Meyer ba om en milliard til kvinnehelsesatsing. Her uttaler hun seg på NRK Nyheter i mars-23. Denne høsten vil gi svar på hva regjeringen er villig til å gjøre. FOTO: Faksimile NRK
Denne høsten er vi lovet en ny kvinnehelse-strategi. Denne kommer som svar på kvinnehelsemeldingen fra -23, hvor det ble dokumentert stor kunnskapsmangel hva gjelder kvinnehelse.
Kvinnehelseutvalgets leder Christine Meyer ba regjeringen om en milliard i akutt-tiltak, da hun la frem Kvinnehelsemeldingen «Den store forskjellen» i mars 2023. Stortingsflertallet ser behovet for endring, og behovene er store. Det som har vært anerkjent allmennmedisin har vist seg å være akkurat det, en medisin for menn. Det har skadet kvinner.
Ført til det motsatte
-Vi har oversett hva kjønn har å si for helse. Kjønn har betydning for helse. Kvinner og menn har ulik biologi. Vi lever ulike liv, og vi rammes ulikt av sykdom. Men frem til nå har vi i stor grad oversett de forskjellene. Vi har vært opptatt av å ha en kjønnsnøytral tilnærming. Vi har behandlet kvinner og menn helt likt. Det har nok vært i godhetens ånd for vi har tenkt at vi skal likestille menn og kvinner. Men det har faktisk ført til det motsatte. Det har fått alvorlige konsekvenser for kvinners helse, sa kvinnehelseutvalgets leder Christine Meyer da hun la frem Kvinnehelsemeldingen for regjeringen i mars 2023.
Etterlyste strategi–fikk svar av statsråd
Stortingsrepresentant for Oslo, medlem, helse- og omsorgskomiteen, medlem, kontroll- og konstitusjonskomiteen Seher Aydar, etterlyste kvinnestrategien 21.juni i spørsmål til statsråd Jan Christian Vestre:
«Det er enorme hull i behandlingstilbudet for kvinnesykdommer eller sykdommer som i hovedsak rammer kvinner. Regjeringa har varslet å legge fram en strategi for kvinnehelse i løpet av 2024.
Kan statsråden opplyse om når den blir lagt fram?»
Til dette svarte Vestre 21.juni:
«Regjeringens arbeid med kvinnehelse og planen for kvinnehelsestrategien presenterte vi i Nasjonal helse- og samhandlingsplan (Meld. St. 9 (2023–2024). Videre har vi har lagt fram revidert nasjonalbudsjett.
Jeg ønsket å avvente Stortingets behandling av Nasjonal helse- og samhandlingsplan og revidert nasjonalbudsjett før vi ferdigstiller kvinnehelsestrategien, slik at vi kan ta inn vedtak som omhandler kvinners helse. I forbindelse med budsjettforliket om revidert nasjonalbudsjett ble det bestemt å sette av midler til å etablere en digital kvinnehelseportal for formidling av kunnskap om kvinnehelse og til å oppdatere nåværende og gi ny kjønnsspesifikk informasjon på helsenorge.no. Planen er derfor å legge strategien fram over sommeren».
Dermed er det viktig å følge med og delta i den kommende debatten. Til nå har kvinner hatt lite de skal ha sagt hva gjelder deres egen helse.
Lav status og lite gjennomslag
Kvinnehelseutvalget nedsatt i mars 2021, har pekt på fire områder der manglende anerkjennelse av kjønns betydning for helse er særlig framtredende:
1.Kvinners helse har lav status.
2.Mangelfull samordning gir dårligere helsetjenester.
3.En sviktende kunnskapsbro er et hinder for at kunnskap når fram til tjenestene.
4.Kvinners stemmer får for lite gjennomslag.-Disse områdene påvirker og forsterker hverandre gjensidig mener utvalget, som har lagt dette samlede utfordringsbildet til grunn for sine vurderinger og anbefalte tiltak.
Kvinner sjelden tatt med
Kvinners stemmer har fått lite gjennomslag i utformingen av helsepolitikk og helsepraksis gjennom årene. «Sundby-utvalget pekte i NOU 1999: 13 Kvinners helse i Norge på at brukerperspektivet er særlig viktig for kvinner, fordi kunnskapen om kvinners helse er mangelfull og dårligere integrert i helse- og omsorgstjenesten. Utvalget mener at denne påstanden dessverre er like relevant i dag. Kvinnelige pasienter, brukere og pårørende, samt pasient- og brukerorganisasjoner innen kvinnehelse blir sjelden tatt med i tidlige faser ved utarbeiding av beslutningsgrunnlag. Dette er problematisk fordi premissene for beslutningene ofte legges i en tidlig fase. Det er heller ikke noen systematikk i å sikre kvinners brukermedvirkning i arbeidet med evaluering i helse- og omsorgstjenesten», går det frem av NOU 2023:5 Den store forskjellen.
Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat. Det vil blant annet si at personangrep ikke publiseres. Heller ikke innlegg som kan forstås som ren produktmarkedsføring . Skulle det foreligge påstander mot institusjoner, bedrifter eller tilsvarende, så settes innlegget på vent inntil Kvinneresepten.no har fått innhentet tilsvar fra respektive.