En undersøkelse blant 4000 kvinner i Storbritannia viste at 44 prosent opplevde at deres
arbeidsevne ble negativt påvirket av overgangsalder-plager.
-Arbeidsplasser svikter kvinner i overgangsalderen, endring er påtrengende nødvendig, skriver britiske Fawcett Society som har publisert undersøkelsen «Menopause and the Workplace» ved forskerne A. Bazeley, C. Marren og A. Shepherd, som utkom i 2022.
Opplevde tap

FOTO: Illustrasjon, Ai-generert bilde
I den britiske undersøkelsen utført blant 4000 kvinner i Storbritannia, rapporterte 61 prosent av kvinnene om tap av arbeidsmotivasjon på grunn av overgangsalder, og mer enn halvparten opplevde redusert selvfølelse knyttet til sin rolle som arbeidstaker. 26 prosent av kvinnene hadde sykefravær på grunn
av plager relatert til overgangsalderen. Totalt 44 prosent opplevde at deres arbeidsevne ble negativt påvirket av overgangsalderplager. Undersøkelsen blir referert til i kvinnehelserapporten NOU 2023:5, Den store forskjellen.
Kjemper for kvinners rettigheter
Organisasjonen Fawcett Society ser det som sitt oppdrag å publisere forskning for å utdanne, informere og lede debatten. De har fremmet kvinners likestilling siden 1866, da Millicent Fawcett, bare 19 år gammel, samlet inn underskrifter på en underskriftskampanje for kvinners stemmer. Hun fortsatte med å lede den konstitusjonelle stemmerettskampanjen og gjorde dette til hennes livsverk, og sikret lik stemmerett i England 62 år senere. Nå er Fawcett Society en av Storbritannias ledende veldedighetsorganisasjoner som tilbyr medlemsskap og gjør kampanjer for likestilling og kvinners rettigheter på jobb, hjemme og i det offentlige liv.
Anonym kvinnestemme: Kan vi få en ørliten vekkelse her?
I den norske kvinnehelserapporten NOU 5:2023 Den store forskjellen, er en anonym kvinne, 51 år sitert:
«Hvor mange kvinner er sykmeldt eller jobber deltid fordi vi som samfunn vet altfor lite om overgangsalderen? Jeg var 47 år og ante ikke hva som traff meg. Jeg hadde hørt om hetetokter, som jeg mente jeg ikke hadde, for jeg svetta ikke ukontrollert. Jeg hadde derimot ikke hørt om engstelse. Ikke om å kjenne seg helt utlada. Ikke om å sove dårlig og at hetetokter kan være lett varme som kroppen tolker som angst og ubehag. Jeg begynte å grue meg til ting som før var en lek. «Kanskje du skal få en sykmelding –
har det vært litt mye i det siste?». Men jeg ville ikke, for jeg visste at jeg ikke jobbet for mye. Jeg visste at jeg likte jobben min. Jeg visste at jeg ikke var utbrent – men jeg var trøtt og svimmel og mer engstelig og ubekvem enn jeg pleide. «Ta en blodprøve», sa en klok venninne, «jeg tror du er i overgangsalderen». Så enkelt. Men så vanskelig når du ikke vet, og ikke får hjelp. Jeg fikk et nytt liv med østrogen. Andre skal få velge andre løsninger, men vi må få kunnskap. Vi må anerkjenne både de individuelle, men også de samfunnsmessige konsekvensene av manglende kunnskap om overgangsalderen. Kan vi starte bare en ørliten vekkelse her?»
Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat. Det vil blant annet si at personangrep ikke publiseres. Heller ikke innlegg som kan forstås som ren produktmarkedsføring . Skulle det foreligge påstander mot institusjoner, bedrifter eller tilsvarende, så settes innlegget på vent inntil Kvinneresepten.no har fått innhentet tilsvar fra respektive.