Kvinnelobbyist om hvordan få gjennomslag:»Look to endometrioseforeningen»

Styreleder i Norges Kvinnelobby Helle Borgen,  har lang fartstid i medlemsorganisasjoner som kjemper for kvinners likestilling. Hun ser at kvinnehelseforeninger kan ha særskilte utfordringer som må løses, og oppfordrer til å lære av hverandre.

– For å lykkes med foreningsarbeidet kan det i første rekke være lurt å se på hva andre kvinnehelseorganisasjoner har gjort, slik som Endometrioseforeningen. Selv om kvinnehelse handler om mye, så har de lyktes med å komme gjennom i offentligheten med sitt budskap. Andre eksempler er den mangeårige Ammehjelpen og Stoffskifteforeningen. De er veldig gode initiativ, fremhever Borgen som er glad for allerede å ha Norges største kvinneorganisasjon i folden; Norske kvinners sanitetsforening som nok er i en helt egen divisjon med 44 000 medlemmer, og hjelper de mindre.

Helle Borgen er styreleder i Norges Kvinnelobby, pensjonist, mangeårig aktivist og styremedlem i Kvinnefronten. Hun inviterer kvinnehelseorganisasjonene inn, og understreker hvor viktig det er å stå sammen for å avskaffe alle former for diskriminering av alle jenter og kvinner. Foto: Per-Åge Eriksen

Hvordan sikre kontinuitet med helseutfordringer?

Hva gjelder særskilte utfordringer for kvinnehelseforeninger, så påpeker Borgen de spesielle forutsetningene knyttet til helse, men også hva som styrer statlige midler. 

-Endel kvinnehelseforeninger, slik som endometrioseforeningen, er med i Kvinnehelsealliansen koordinert av Norske Sanitetskvinner. Jeg vil si at Kvinnehelsealliansen er et veldig godt initiativ, da mange av kvinnehelseforeningene er små, har lite penger og liten administrasjon hvor det kan være utfordringer med å sikre kontinuitet, grunnet nettopp helserelaterte hindringer. Men sammen under koordinering av sanitetskvinnene, så har hver enkelt større mulighet til å lykkes, vurderer Borgen. Norske Menopause Forening har nylig tilsluttet seg Kvinnehelsealliansen. 

Borgen vil også gjerne ha flere kvinnehelseorganisasjoner med i Kvinnelobbyen som i dag har ni medlemsorganisasjoner.

Særskilt utfordring to: Få offentlig støtte

I tillegg til at kvinnehelseorganisasjonene kan ha utfordring med kontinuiteten grunnet nettopp helseutfordringer, så erfarer Borgen at foreningene faller mellom to stoler hva gjelder offentlige støtteordninger. 

Fakta Norsk Kvinnelobby: Norsk Kvinnelobby er en paraplyorganisasjon for den norske kvinnebevegelsen og har ni medlemsorganisasjoner. NKL arbeider for å fremme alle jenters og kvinners menneskerettigheter og et likestilt samfunn, for å integrere alle jenters og kvinners perspektiver i alle politiske, økonomiske og samfunnsmessige prosesser, og for å avskaffe alle former for diskriminering av alle jenter og kvinner. Disse organisasjonene er medlemmer:Norsk Kvinnesaksforening, Norske Kvinners Sanitetsforening, Nyfeministene, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, JURK, juridisk rådgivning for kvinner, Krisesentersekretariatet, Kvinnefronten, Kvinnegruppa Ottar, Kvinneuniversitetet i Norden

– Kvinnelobbyen støtter kvinnehelseorganisasjonenes ønske om styrking over statsbudsjettet, eller andre støtteordninger tilpasset disse organisasjonene. I dag faller de mellom to stoler, de hører liksom ikke hjemme verken i likestillingsbudsjettet eller helsebudsjettet, da de er helseforeninger som også arbeider for likestilling ved å påpeke kvinners helseproblemer som ikke har vært sett.  Dermed havner de mellom to stoler og får ikke økonomisk støtte. Dette bør det jobbes med, slik at kvinnehelseorganisasjonene kan få støtte fra helsedepartementet, sier Borgen.

Endometrioseforeningen: Kjenner seg igjen i Borgens beskrivelser

Endometrioseforeningen ble startet opp for 27 år siden, og ledes nå av Elisabeth Raasholm Larby (bildet). Foreningen er medlem av Kvinnehelsealliansen. Foto: Foto: Skjermbilde fra Endometrioseforeningens nettside.

Daglig leder Elisabeth Raasholm Larby i Endometrioseforeningen, er glad for å bli nevnt av Helle Borgen, og sier samtidig hun kjenner seg igjen i hennes beskrivelser av kvinnehelseforeningenes utfordringer.

-Det er utrolig hyggelig at Helle løfter oss frem som eksempel. Vi stiller oss bak de utfordringene hun adresserer at kvinnehelseorganisasjoner står ovenfor. Selv om vi har fått etablert oss mer som organisasjon de siste årene, står vi fortsatt ovenfor de samme utfordringene når det gjelder finansiering. At organisasjonene står sammen og løfter hverandre, er utrolig viktig, sier Larby.

Fakta Kvinnehelsealliansen: Norske Kvinners Sanitetsforening annonserte i 2022 at de har gått sammen med flere bruker- og pasientorganisasjoner på kvinnehelsefeltet og dannet en allianse – Kvinnehelsealliansen.
– Vi bryter tausheten og løfter kvinnehelseområder som er underkommunisert, underfinansiert og mangler tilbud, uttalte Elisabeth T. Swärd fra Sanitetskvinnene, som har en koordinatorrolle for den nye alliansen. Medlemmene av alliansen består av:  Endometrioseforeningen,Landsforeningen for kvinnelig bekkenleddhelse,  PMDD Norge, Stoffskifteforbundet,Vulvodyniforeningen,PCOS Norge – Foreningen for polycystisk ovariesyndrom,Norsk lymfødem- og lipødemforbund, Landsforeningen for kvinner med fødselsskade,Osteoporoseforbundet, Ønskebarn – Norsk forening for fertilitet og barnløshet, Hodepine Norge, Brystkreftforeningen, Norske Menopause Forening (facebookgruppe).

Medlemsrekord og press på helseminister

Endometrioseforeningen som ble etablert i 1997, registrerte medlemsrekord i 2024, med rett under 2700 medlemmer. Foreningen har en relativt lav kontingent på 300 kroner i året, for å sikre at terskelen for å melde seg inn og forbli medlem ikke er for høy. De siste årene har vært hektiske for Endometrioseforeningen. To ansatte jobber nå fulltid med endometriose- og adenomyose-saken, og det politiske arbeidet har hatt spesielt god effekt, går det frem av endometrioseforeningens egen hjemmeside på nett.

– Vi blir tatt mye mer på alvor, og har hatt møter med flere politiske profiler på tvers av det politiske spekteret. Vi har også brukt mye tid og energi de siste årene på å legge press på helse- og omsorgsministeren vår, og fikk til slutt gjennomslag for opprettelsen av Norges første nasjonale kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose. Vi har også fått gjennomslag for opprettelsen av nasjonale retningslinjer for diagnostisering, behandling og oppfølging av sykdommene. Her sitter vi nå i referansegruppen for arbeidet, sier Raasholm Larby på medlemssiden endometriose.no

Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat. Det vil blant annet si at personangrep ikke publiseres. Heller ikke innlegg som kan forstås som ren produktmarkedsføring . Skulle det foreligge påstander mot institusjoner, bedrifter eller tilsvarende, så settes innlegget på vent inntil Kvinneresepten.no har fått innhentet tilsvar fra respektive.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait