Ny forskning dokumenterer inntektsfall i overgangsalder

Kvinner opplever fall i inntekt både knyttet til graviditet og overgangsalder. Hvor stort fallet blir i overgangsalder, synes betinget av hvorvidt du er høyere utdannet og om du jobber i mindre eller større bedrift går det frem av ny forskning. Foto: DMP

-Den såkalte «mødrestraffen» er godt dokumentert, men hva skjer i den andre enden av det reproduktive spekteret? Overgangsalderen – en overgang som ofte er preget av svekkende fysiske og psykiske symptomer – medfører også betydelige kostnader. Ved bruk av landsdekkende norske og svenske data og kvasi-eksperimentelle metoder viser vi at en diagnose knyttet til overgangsalder fører til vedvarende nedgang i inntekt og sysselsetting, samt økt avhengighet av sosiale overføringer. Effekten er spesielt alvorlig for kvinner med lavere sosioøkonomisk status. Økt tilgang til helsetjenester relatert til overgangsalder kan bidra til å redusere disse tapene. Våre funn avdekker de skjulte økonomiske konsekvensene av overgangsalderen og de potensielle gevinstene ved bedre støttepolitikk. Slik presenterer Gabriella Conti, Rita Ginja, Petra Persson, Barton Willage sin forskningsartikkel «The menopause penalty», fra University College London (UCL), publisert av Institute for Fiscal Studies som ble publisert 21.mars.

Fakta: Kvasieksperimentelle studier er undersøkelsesopplegg som bygger på logikken og prinsippene for klassiske eksperimenter, men som er modifisert og mer tilpasset de vanlige forholdene i samfunnet. Kilde: Store Norske leksikon

Finner 25 prosent inntektsfall

Undersøkelsen refereres til i den norske regjeringens nye NOU Kvinners Arbeidshelse, i kapittel 6.1 Kvinners livsfaser, livsfaser med hormonell påvirkning.

 «Conti mfl. (161) har benyttet omfattende registerdata fra Norge for å undersøke effekten av overgangsalder på kvinners arbeidsdeltakelse, sykefravær, uføretrygd og lønn. Studien viser at overgangsalderen reduserer sannsynligheten for at kvinner jobber fulltid og øker sannsynligheten for sykmelding og uføretrygd blant kvinner uten høyere utdanning. Samlet gir dette en betydelig nedgang i kvinners produktivitet. Fire år etter at overgangsalderen inntreffer, er inntekten redusert med 25 prosent, sammenlignet med andre kvinner som ikke ennå har nådd overgangsalder. Samtidig er det 15 prosent større sannsynlighet for at de er uføretrygdet», går det frem av den nye utredningen overrakt arbeids og inkluderingsminister Tonje Brenna tirsdag 1. april.

Leder av Kvinnearbeidshelseutvalget, Nina Tangnæs Grønvold, som overleverte rapporten til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Foto: Simen Gald / Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har i rapporten fått forslag til 47 tiltak som skal bedre kvinners arbeidshelse.

– Jeg merker meg at utvalget peker på mye av det jeg allerede er opptatt av, som at et sterkt og godt organisert arbeidsliv er viktig for at folk skal ha det bra på jobb. Det er på den enkelte arbeidsplassen at magien skjer. Det handler om at arbeidsgiver og arbeidstaker samarbeider om å gjøre arbeidsprosessene best mulig for flest mulig, sier Brenna.

Samfunnet taper 59 milliarder

En rapport fra Vista analyse som regjeringen har bestilt som grunnlag for utvalgets arbeid, anslår kostandene ved at kvinner blir syke av jobben til 59 milliarder kroner årlig.

– Et av tiltakene utvalget trekker frem er en nasjonal arbeidsmiljøstrategi. Det har jeg lyst til å se nærmere på. For å bedre kvinners arbeidshelse må det jobbes med å forebygge og forbedre arbeidsmiljøet, sier Brenna i regjeringens pressemelding fra overleveringen.

Analyserte data fra Norge og Sverige

Studien «The menopause penalty» er presentert i en pressemelding fra University College London. Av pressemeldingen går det frem at økonomer fra UCL, Universitetet i Bergen, Stanford University og University of Delaware har beregnet at kvinner i gjennomsnitt får en inntektsreduksjon på 4,3 % de første fire årene etter menopause-diagnosen. Tapet øker til 10 % innen det fjerde året, går det frem. Men ifølge pressemeldingen er inntektsfallet ulikt fordelt.

Forskerne analyserte data fra Sverige og Norge, inkludert medisinske journaler som identifiserte tidspunktet for første overgangsalderdiagnose. Kvinner med diagnose ble sammenlignet med kvinner som fikk diagnosen senere for å skille effekten av overgangsalderen fra generell aldring.

Klasseskillet-kvinner uten universitetutdanning taper mest

«Studien viser at kvinner uten universitetsutdanning opplever størst inntektsfall, mens kvinner med høyere utdanning ikke rammes økonomisk. Inntektsfallet skyldes hovedsakelig redusert sannsynlighet for å jobbe og færre arbeidstimer. Sannsynligheten for å motta uføretrygd øker med 4,8 %, noe som antyder at symptomer påvirker arbeidsmønstre betydelig», går det frem av pressemeldingen som også påpeker at mindre private bedrifter er mindre «overgangsvennlige» enn større offentlige arbeidsgivere. Professor Rita Ginja (Universitetet i Bergen) bemerker at det er lite forskning på de økonomiske effektene av overgangsalderen, selv om det berører over halvparten av verdens voksne befolkning. Studien oppfordrer politikere til å forstå hvordan overgangsalderen bidrar til kvinners fall i arbeidsstyrken.

NOUen fra Kvinnearbeidshelseutvalget skal nå sendes på en bred høring. Her kan du lese NOU 2025:5 Kvinners Arbeidshelse Kunnskap og tiltak i sin helhet

Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat. Det vil blant annet si at personangrep ikke publiseres. Heller ikke innlegg som kan forstås som ren produktmarkedsføring . Skulle det foreligge påstander mot personer, institusjoner, bedrifter eller tilsvarende, så settes innlegget på vent inntil Kvinneresepten.no har fått innhentet tilsvar fra respektive.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait