Guri Majak er kirurg og overlege på Gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Hun opplevde å ha over 1000 kvinner i operasjonskø etter pandemien, og ingen nye ressurser avsatt. Her er hun i samtale med NAV-toppene om den store forskjellen i sykefraværs- og uførestatistikken mellom kvinner og menn. Majak erfarer at det i forskning og helsesvesen mangler mye kunnskap om kvinnesykdommer, og at kvinner følgelig opplever at det tar lang tid å få stilt diagnoser og få gjennomført relevant behandling.
Fakta: Hva er NAV?
NAV er den norske stats Arbeids- og velferdsetat. NAVs hovedoppgaver er å administrere arbeidsledighetstrygd, sykepenger, pensjoner, og andre sosiale ytelser, samt å hjelpe folk med å finne arbeid. Faktarammen er generert av KI-tjenesten Copilot, og redigert/kvalitetsikret av redaksjon.
Majak forteller at mange kvinnesykdommer er godartede i den forstand at man ikke dør av det. På den andre siden erfarer kvinner at det tar lang tid å bli utredet og behandlet, noe som kan resultere i å bli stående utenfor arbeidslivet lenge. Kvinnesykdommer kjennetegnes dessuten ofte av diffuse symptomer, går det frem av podkasten.

– Mange av disse sykdommene har blitt pakket inn i sekkebeskrivelser, som for eksempel muskel- og skjelettlidelser, som rammer mange kvinner. Det er den diagnosen de får, men ingen har gravd noe dypere i det. Hvorfor, spør Guri Majak i podkasten.
Hun forteller at lidelser ofte oppstår i 50-årene, når kvinner nettopp er i overgangsalderen og østrogennivåene i kroppen faller.
– Østrogenet har veldig mye å si for muskelfunksjonen vår, og mange får muskelplager i overgangsalderen. Vi mangler masse kunnskap, sier Guri Majak.
Hun har de siste årene vært en sterk stemme i kvinnehelsedebatten, og deltar her i podkasten Holtes halve, som er NAV-direktør Hans Christian Holtes egen podkast. Denne deles på NAV sitt eget nettmagasin Memu (Mennesker og muligheter) som Kvinneresepten.no her refererer fra, og ble første gang publisert der 8.mars i fjor. Sjansen er derfor stor for at du ikke har hørt den. Bruk muligheten nå! Mot slutten av episoden får Holte også besøk av sjefoverlegen i NAV, Marit Hermansen. Hun er tydelig på at både helsetjenesten og NAV må anerkjenne hvordan kvinner og menn er ulike når det gjelder sykdom, og å bruke den kunnskapen for å bedre NAV-tjenestene.
Som kirurg og overlege på Gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, opererer Majak blant annet endometriose-pasienter, hvor hun forteller at pasientene må vente i snitt 7-8 år bare på å få en diagnose. Hun mener kunnskapsmangelen og ventetiden bidrar til å forverre både helsesituasjonen og den økonomiske situasjonen for kvinnene som kan bli stående utenfor arbeidslivet lenge. Noe som ikke bare gjelder endometriose-pasientene.
Majak gir også Holte en innføring i hvordan kvinners syklus – både gjennom livet og hver eneste måned –kan gi noen kvinner store utfordringer i et arbeidsliv hvor de skal prestere likt hver dag.
Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat. Det vil blant annet si at personangrep ikke publiseres. Heller ikke innlegg som kan forstås som ren produktmarkedsføring . Skulle det foreligge påstander mot institusjoner, bedrifter eller tilsvarende, så settes innlegget på vent inntil Kvinneresepten.no har fått innhentet tilsvar fra respektive.