Dr. Marianne Natvik: Jeg har også hørt historier fra kvinner som forteller at de ikke har fått hjelp av sine fastleger. Det er ikke slik vi vil ha det

Det er min drivkraft at alle skal få hjelp. Forfatter og doktor Marianne Natvik kurser fastlegene, og har et råd til deg om hvordan overgangsalder-oppfølgingen på allmennlege-kontoret kan bli bedre.

Forsker og spesialist i allmennmedisin Marianne Natvik, har bidratt til oppdateringen av Helsenorge.no informasjonssider om overgangsalder, symptomene, og hva du kan gjøre for å forebygge og hjelpe, hvis du opplever plager. Hormonterapi utpekes som det mest effektive bøtemiddelet for dem som kan ta det, men også medisiner uten hormoner, livsstilsendringer som foreksempel redusert stress og endret kosthold blir løftet frem.

Oppdatering: Mange mulige symptomer

Det farmasøytiske selskapet Astellas gjennomgikk i sin rapport «The Nordic Menopause White Paper», datert nov.2023, hvordan menopause ble håndtert i de nordiske landene Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. De konkluderte at landenes behandlings-retningslinjer hadde et ensidig fokus på hormonbehandling mot hetetokter, og ikke et holistisk perspektiv som kunne fange opp de mange andre symptomene menopausen kan medføre. Men 3. mars i år ble norske helsemyndigheters kommunikasjon ut til kvinner om overgangsalder endret. De oppdaterte sidene kan være greit å ha skummet gjennom før fastlegekonsultasjonen, for symptomlisten er blitt lenger.

«Østrogen påvirker mange deler av kroppen, fordi alle cellene i kroppen har mottakere for østrogen. Når du får lavere østrogennivåer i overgangsalderen kan symptomene komme fra mange ulike organer», går det nå blant annet frem av Helsenorge -informasjonen om overgangsalder, som har fått langt bredere fokus enn hetetokter og nattesvette.

Kilde: Helsedirektoratet, Universitetet i Bergen. Symptomer på overgangsalder. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 3. mars 2025 [hentet mandag 10. mars 2025]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/kvinnehelse/overgangsalder/symptomer/

Samarbeid bak oppdatering

Bak den oppdaterte informasjonen på helsenorge.no står offisielt Helsedirektoratet og universitetet i Bergen. Det er ikke nevnt personnavn i referansen. Forsker Silje Mæland i prosjektet KLAR ved Alrek Helseklynge i Bergen, markerte 8.mars at de har bidratt til de nye sidene. Det har også Natvik.

– Vi har vært en fin arbeidsgruppe som har samarbeidet om siden. Dette er et levende dokument, hvor kvinner kan melde inn om de synes det bør gjøres endringer eller legges til informasjon. Vi tenker på det som nå ligger ute som en versjon 1.0, en fin start, og vi jobber med en versjon 2.0, forteller Natvik som er nasjonalt kjent for sitt engasjement for en bedre overgangsalder. Hun har blant annet skrevet boka Overgangskraft som ble utgitt i fjor.

Hodepine falt ut- skal melde det inn, sier Natvik

Den private helseklinikken Volvat oppgir 34 tegn på overgangsalder, og det inkluderer i tillegg til listen på Helsenorge blant annet hodepine, elektriske støt, brennende munn syndrom, problemer med tannkjøttet, tørr og kløende hud, fordøyelsesproblemer, nummenhet, svimmelhet, hårtap, glemsomhet, sprø og flisete negler, stramme muskler, stressinkontinens, endringer i kroppslukt, allergi, ujevn hjerterytme, depresjon, panikkanfall, osteoperose.

– Det er flere av symptomene på listen fra Volvat som er med hos Helsenorge, men med andre ord. Hodepine nevnes ikke godt nok hos Helsenorge, det skal jeg melde inn, sier Natvik som altså oppfordrer andre til også å melde inn hvis det er mangler.

Oppfordrer til dialog med lege

Kvinner som opplever plager og vil prøve hormonbehandling, oppfordres nå på Helsenorge.no til å gå i dialog med lege. Men dette er et svakt punkt, erfarer naturmedisiner og kostholdsveileder Helen Kranstad Aasrud, som på sin facebookside «Overgangsalder- en glad kropp» med 15000 medlemmer, ser at mange ikke kommer i mål med hormonene de får utskrevet av legene. Hun uttalte til Kvinneresepten.no at fastlegene ikke ser ut til å ha god nok kunnskap om overgangsalder, og etterlyste bedre individuell og helhetlig oppfølging av kvinnene. Samtidig berømmet hun lege Marianne Natvik for undervisning av leger i overgangsalder-tematikk.

Natvik svarer på fastlege-kritikken

-Kunnskapen hos  fastlegene vil variere, men jeg tenker at dette er noe som fastlegen skal kunne bidra med, sier Natvik om overgangsalder. Fotograf Anita Sælø

 -Min erfaring er at fastleger ønsker å kunne dette. Alle kursene vi holder om gynekologiske temaer, der 
overgangsalder har stor plass, har vært fulltegnet, og jeg opplever at legene har vært engasjert og har stor interesse. Jeg har også hørt historier fra kvinner som forteller at de ikke har fått hjelp av sine fastleger. Det er ikke slik vi vil ha det, og jeg har stor respekt for dem som opplever situasjonen slik. Det er min drivkraft at alle skal få hjelp. Samtidig er det mange kvinner som får god hjelp hos fastlegen sin, men den historien deles ikke i like stor grad, som jeg tenker er naturlig, å få hjelp når vi går til legen er jo noe vi forventer. Kunnskapen hos  fastlegene vil variere, men jeg tenker at dette er noe som fastlegen skal kunne bidra med, sier Natvik som har et råd til dem som opplever ikke å få hjelp mot overgangsalderplager hos sin fastlege.

Natviks råd i møte med fastlegen

-Ikke gi deg. Om du opplever at symptomer i overgangsalderen preger deg, skal du få hjelp. 
Jeg tror jo flere kvinner som går til fastlegen og stiller spørsmål om overgangsalder, jo flinkere blir de. Hvis alle kvinner skal til gynekolog for å få svar, så har vi ikke gynekologressurser nok. Vi vil ha en god fastlegeordning. Det er der det begynner. Men om fastlegen ikke kan hjelpe, kan du be om en henvisning til gynekolog, sier Natvik.

-Nei, er det noe alle spørsmålene vitner om på overgangsaldergruppen, så er det at hormonterapi ikke er en kvikk fix. Kvinnene får det utskrevet hos lege, og så blir mange overlatt til seg selv med alle spørsmål svarte Aasrud på journalistens spørsmål, og fortalte at hun må bruke mye tid på hormon-veiledning i overgangsaldergruppa på facebook.

Viktig å hjelpe og støtte hverandre

-Jeg har stor respekt for Helen Kranstad Aasrud. Jeg er enig med henne i at hormonbehandling ikke er en quick fix. Hormonbehandling  er en viktig del av behandlingen når symptomene preger oss. Men hormonbehandlingen fjerner ikke hamsterhjulet mange av oss lever i. Vi står kanskje litt bedre i alt som forventes av oss med behandling om symptomene kommer på toppen, men vi kan også påvirke ved å se på hvordan vi bruker tiden vår og hvordan vi tar vare på oss selv. Så for å få en bedre overgangsalder for dem som plages, så handler det ofte om å gjøre flere ting samtidig. Derfor er det å snakke med kvinner om livsstil også en del av behandlingen konstaterer Natvik, som understreker at overgangsalder
er en overgang som kan oppleves som en tid som kan engasjere oss i eget liv.

– Vi skal leve nesten like lenge en gang til, og vi skal leve godt. Dette kan vi påvirke. Vi kvinner kan hjelpe 
hverandre og støtte hverandre. Vi kan påvirke overgangsalderen, og det er ikke alle kvinner som får det forferdelig. Vi må ikke svartmale helt. Det er også mulig å få hjelp både med og uten hormonerstatning. 
Vi håper siden om overgangsalder på Helsenorge kan hjelpe kvinner til å forstå mer av hva som skjer i kroppen i denne tiden, og at den kan støtte dem til å ta vare på seg selv og be om hjelp om de kjenner det blir for mye. Vi er spent på hvordan siden blir tatt i mot og blir glad for tilbakemeldinger, oppmuntrer Natvik.

Kvinneresepten.no har henvendt seg til helsedepartementet og legeforeningen for eventuelt tilsvar til selskapet Astellas og naturmedisiner og kostholdsveileder Helen Kranstad Aasrud uttalelser. Legeforeningen har videresendt henvendelsen til Norsk forening for allmennmedisin, og spesialist i allmenn-medisin Marianne Natvik har besvart henvendelsen. Helsedepartementet har ikke besvart henvendelsen.

https://www.kvinneresepten.no/2025/02/23/nrk-dagsrevyen-ny-tiltaksrapport-for-a-lindre-overgangsalderplager-legges-frem-1-mars

Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat. Det vil blant annet si at personangrep ikke publiseres. Heller ikke innlegg som kan forstås som ren produktmarkedsføring . Skulle det foreligge påstander mot institusjoner, bedrifter eller tilsvarende, så settes innlegget på vent inntil Kvinneresepten.no har fått innhentet tilsvar fra respektive.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait