Les om symptomene her. Det er symptomene som er viktigst for å avgjøre om en kvinne over 45 år er i overgangsalderen. Nå har norske helsemyndigheter oppdatert sin informasjon om overgangsalder, på Helsenorge.no.
Nå kan du endelig lese norsk, oppdatert informasjon om perimenopause, menopause og postmenopause. Hva det er, når det inntreffer, hva du kan gjøre og hva legen kan hjelpe deg med. Informasjonen i denne artikkelen er hentet direkte ut av helsenorge.no infosider om overgangsalder, hvor du kan slå opp for å få fullstendig informasjon.
Overgangsalderen kommer i perioden rundt siste menstruasjon (menopause). For noen kvinner kan overgangsalderen komme tidligere enn vanlig av ulike årsaker som påvirker hvordan eggstokkene fungerer. Overgangsalderen oppstår når eggstokkene, som har bidratt til eggløsninger og menstruasjoner gjennom livet, reduserer aktiviteten fordi de går tomme for egg. Eggløsningene blir sjeldnere, noe som fører til uregelmessige menstruasjoner. Hormonnivåene svinger mer enn tidligere i livet, i denne perioden. Etter siste menstruasjon legger hormonene seg på et lavt nivå. Disse hormonendringene kan få deg til å føle at du er syk og at du ikke fungerer slik du pleier. Mange opplever at de ikke kjenner igjen seg selv.
Hvorfor får du symptomer?
Østrogen påvirker mange deler av kroppen, fordi alle cellene i kroppen har mottakere for østrogen. Når du får lavere østrogennivåer i overgangsalderen kan symptomene komme fra mange ulike organer.
Østrogen påvirker blant annet flere viktige deler av hjernen din som styrer planlegging og organisering, hukommelse og læring, og som regulerer følelser. Når du opplever symptomer, slik som hetetokter, humørsvingninger, søvnproblemer og kognitive utfordringer, er det fordi disse delene i hjernen påvirkes av hormonforandringer.
Symptomene viktigst
Det er symptomene som er viktigst for å avgjøre om en kvinne over 45 år er i overgangsalderen. Det er ikke nødvendig å ta blodprøver eller urinprøver for å bekrefte overgangsalder.
Det finnes ingen test som på en god og enkel måte bekrefter at en du er i overgangsalderen. Hormonnivåene dine vil være svingende i den første tiden av overgangsalderen (perimenopausen), og en prøve gir kun et øyeblikksbilde. Dersom menstruasjonen er borte og du har typiske symptomer, får prøvesvar liten ekstraverdi. Unntaket fra dette er om det er mistanke om tidlig menopause.
Symptomene du eventuelt kjenner på, skal tas på alvor. En del av tilnærmingen er å sortere hva som er hva av det du kjenner på i denne tiden, i forhold til om symptomene er begrunnet i hormonendringer knyttet til overgangsalder, sykdom eller aldring, eller livet generelt. Dersom symptomene preger deg, kan legen din være med på å vurdere hvilken behandling som er best for deg.
Tidlig menopause
Det skilles mellom tidlig menopause og prematur ovarial insuffisiens ut fra når du mister menstruasjonen. Tidlig menopause er at du mister menstruasjonen før du er 45 år, mens prematur ovarial insuffisiens (POI) er når siste menstruasjon er før du har blitt 40 år.
Hvis du mister menstruasjonen før du er 45 år, bør du kontakte fastlegen. Det kan være andre årsaker til endringer i kroppen enn overgangsalderen, og legen din kan hjelpe med å finne ut av det, ofte i samarbeid med gynekolog. Behandlingsrådene er annerledes for kvinner med tidlig menopause. Da anbefales hormonbehandling som forebyggende behandling, uavhengig om du har symptomer. Dette er fordi østrogen er viktig for kroppen, spesielt for skjelettet og også for hjerte- og karsystemet hos kvinner i denne aldersgruppen. Det er en ulempe å miste østrogen tidligere enn vanlig.
Når bør du ta kontakt med lege?
Har du plager som påvirker deg merkbart i hverdagen, bør du vurdere å kontakte legen din. Ikke alle får mye symptomer, og overgangsalder uten store plager er ikke noe som i utgangspunktet må behandles eller følges opp.
Ikke alt du kjenner i kroppen midt i livet er på grunn av hormonendringer, og det kan være aktuelt å utelukke andre sykdommer.
Det kan hjelpe om du er litt forberedt før du skal snakke med helsepersonell. Skriv ned det du vil ta opp, for eksempel hvilke symptomer du opplever, slik at du husker det under konsultasjonen.
Eksempel på en huskeliste på symptomer
- Menstruasjon – når hadde du mensen sist, uregelmessig mens, mengde
- Hetetokter – hyppighet, nattesvette
- Søvnproblemer – innsovning, oppvåkning
- Smerte i muskler og ledd
- Påvirkning av funksjonsevne – hukommelse, konsentrasjon og hjernetåke
- Påvirkning av humør – nedstemt, irritabilitet, humørsvingninger, nervøsitet, angst
- Underlivssymptomer – tørre slimhinner, urinlekkasje, smerter og urinveisinfeksjoner
- Samliv – mindre sexlyst
- Andre symptomer – hjertebank, tretthet, hodepine, svimmelhet og vektøkning
- Hvordan påvirker symptomene livet ditt – funksjonsevne, utmattelse og livskvalitet
Dersom hormonbehandling er aktuelt, vurderer legen din nytte mot risiko sammen med deg.
Overgangsalderen
Overgangsalder kjennetegnes av de ulike symptomene du opplever når hormonendringene fører til endringer i kroppen din, både fysisk, psykisk og sosialt.
Symptomene kan komme gradvis, og det kan være utfordrende å forstå at det er overgangsalderen som er i gang. Midt i livet skjer det ofte mye som kan påvirke hvordan du har det, og det kan være vanskelig å skille hva som er hva av det du opplever.
Symptomene kan også være tydelige, som hetetokter, nattesvette og blødningsforstyrrelser.
Overgangsalderen er «ferdig» når det meste av symptomene forsvinner. For noen kan symptomene vedvare og føles som en del av det å bli eldre, og gi en opplevelse av at perioden ikke «går over».
Klimakteriet er et annet ord for overgangsalderen.
Menopause
Menopause er datoen for din siste menstruasjon, og du vet at det var den siste blødningen når du har vært uten menstruasjon i 12 måneder.
Ordet menopause brukes ofte likt som overgangsalder, men er ikke det samme. Menopause er en dato, mens overgangsalderen er perioden rundt menopausen.
Gjennomsnittsalder for menopause (siste menstruasjon) i Norge er 51-53 år, alt mellom 45-55 år er helt normalt. Det kalles tidlig menopause hvis du mister menstruasjonen før du er 45 år.
Perimenopause
Perimenopause er den første fasen av overgangsalderen. Denne perioden varer fra eventuelle symptomer knyttet til hormonendringene oppstår til du er forbi menopause, det vil si til etter 12 måneder uten menstruasjoner.
Postmenopause
Postmenopause er tiden etter menopause. Du er postmenopausal resten av livet. Rett etter menopause kan du oppleve å ha symptomer i en periode, men mange av symptomene roer seg etter hvert. Noen hormonrelaterte symptomer, som underlivsplager, vil ofte ikke gå over av seg selv. Det kan i mange tilfeller hjelpe med hormonbehandling.
Mange opplever hetetokter i mange år etter siste menstruasjon (menopause). Hvis du får blødning når du har vært 12 måneder uten menstruasjon, er det viktig at du kontakter fastlegen din for en vurdering og eventuell henvisning til gynekolog.
Referanser:
Helsedirektoratet, Universitetet i Bergen. Symptomer på overgangsalder. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 3. mars 2025 [hentet søndag 13. april 2025]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/kvinnehelse/overgangsalder/symptomer/
Metodebok for gynekologi. Overgangsalder – menopause. 2024.
National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Menopause: identifiaction and management. 2024.
Overgangskraft. Marianne Natvik, Oslo, 2024.