Gynekologtime for overgangsalderplager kan oppnås samme dag du bestiller i Bodø eller Oslo på privatklinikk. Men i offentlig helsetjeneste kan det ta et halvt år. -Inntekt og utdanning får direkte konsekvens for din helse, konstaterer Kvinnehelseutvalget.
En undersøkelse gjort av Kvinneresepten.no, viser at den som kan betale konsultasjon hos privat gynekolog for hjelp mot overgangsalderplager, kan få time samme dag i Oslo, Bodø eller innen en uke i Trondheim. Det viser et søk på private gynekologitjenester . Da er det heller ikke krav at du er henvist fra fastlege, og dermed kan kvinnen spare ytterligere tid. Gynekologen er gitt en viktig rolle i foreksempel vurdering og utskriving av hormonterapi ved menopause.


Halvt års ventetid
I det offentlige helsevesenet kan ventetiden for å få gynekologtime for overgangsalderplage, derimot løpe opp i 167 dager. Det viser to konkrete pasienthenvisninger i perioden 17.10.23 og 18.01.24 på Helgeland, hvor det ble gitt time hos gynekolog et halvt år etter henvisning, henholdsvis 12.03.24 som var 147 dager etter henvisningssvar og 03.07.24 som var 167 dager etter. For i det hele tatt komme inn på offentlige ventelister, må du først ha oppnådd time hos medisinsk personell med henvisningsrett, noe som innebærer en aksept for at du trenger gynekologtime. Det er heller ikke opplagt at din lege opplyser om forskjellene i ventetid. Kvinneresepten.no har spurt Helgelandssykehuset om hva som er ventetiden nå for slik gynekologisk konsultasjon, og hvorfor det er så lang ventetid jamfør de to tidligere pasientinnkallingene.
Fagområde kvinnesykdommer har ligget høyt
Klinikksjef Elin Rasmussen Grønvik fra Kirurgisk klinikk på Helgelandssykehuset svarer at ventetiden i Helgelandssykehuset for fagområdet kvinnesykdommer, over tid har ligget høyt.
– Vi har imidlertid redusert gjennomsnittlig ventetid for hhv. fortsatt ventende og avviklede til 57/64 dager. Ved utgangen av 2023 hadde vi en gjennomsnittlig ventetid på 121 dager for avviklede pasienter, og dette er vi ikke fornøyd med. Men vi har jobbet med tiltak som har gitt ønsket effekt på ventetiden, skriver Grønvik som har en målsetting om å nå ventetid på 50 dager for alle.
Målsetting 50 dager
– Vi forholder oss ellers til nasjonal prioriteringsveileder som beskriver hvilke pasientkategorier som skal prioriteres, og samtidig beskriver innen hvilken frist de ulike pasientene senest skal få time på sykehuset. I dag klarer vi stort sett å innkalle pasientene tidligere enn fristen som er satt for når de senest skal få helsehjelp. Målsetningen er at vi når kravet om gjennomsnittlig ventetid på 50 dager for alle våre pasienter, skriver hun i sitt svar til Kvinneresepten.no
Gjennomsnitt alle: 83 ventedager siste måned
Tabellen under viser nasjonal ventelistestatistikk fra spesialisthelsetjenesten siste måned, med informasjon om ventetider, frister og henvisninger. Den viser en gjennomsnittlig ventetid på 83 dager for alle sektorer.

Helsedirektoratet beskriver sosiale ulikheter i helse som «systematiske forskjeller i helsetilstand som følger sosiale og økonomiske kategorier, særlig utdanning, arbeid og inntekt».
-Det er betydelig sosial ulikhet i helse i befolkningen, også innad blant kvinner i overgangsalder, konstaterer kvinnehelseutvalget i NOU 2023:5.
Reise og opphold kommer i tillegg
Hvis den private helsetjeneste-yteren har offentlig avtale, og pasienten får henvisning fra lege, så betaler pasienten kun egenandel som ved et offentlig sykehus. Kvinner i distriktene som ønsker å benytte private spesialisttilbud i byene uten henvisning for raskere hjelp, må selv dekke reisekostnader og eventuelle oppholdsutgifter.
«Ved behandling på sykehus, og hos spesialister som har avtaler med sykehus, dekkes reiser innenfor din helseregion», går det frem av Helse Norge.
Inntekt får betydning for helse
Kvinnehelseutvalget som leverte rapporten NOU 2023:5 Den store forskjellen i mars -23, understreket at det på tvers av livsfasene finnes vedvarende sosiale forskjeller i helse blant jenter og kvinner i Norge, med bakgrunn i faktorer som blant annet inntekt, utdanning og minoritetsbakgrunn.
«Sosiale forskjeller i helse er blant de viktigste folkehelseutfordringene Norge står overfor i dag . Disse helseforskjellene er imidlertid sosialt skapt og mulig å gjøre noe med, konstaterer kvinnehelseutvalget.
Lav utdanning-sjeldnere henvisning
Utvalget stiller spørsmål ved om vi i dag har likeverdige helsetjenester i Norge.
«Ulike sosioøkonomiske grupper blir ikke alltid behandlet likt i helsetjenesten. Et eksempel er at kreftpasienter med høy utdanning og inntekt gjennomgående har bedre overlevelse for de vanligste kreftformene, sammenliknet med pasienter med lavere utdanning. Årsakene er ikke kjent, men det er funnet at grupper med lav sosioøkonomisk status i mindre grad enn grupper med høy status får intensivert behandling, slik som kirurgi, og at de med lav utdanning sjeldnere henvises til mer spesialisert behandling», går det frem av kapittel 5.3.4 i Kvinnehelserapporten.
Privat selskap: -Vi bidrar til et bredt og godt helsetilbud
Volvat, Aleris og Medicus er blant private tilbydere innen helsesektoren, som Kvinneresepten.no har vært i kontakt med for kommentar til saken. Så langt har Aleris svart.
– Aleris er svært opptatt av kvinnehelse. Vi deltok derfor i høringen av NOU 2023: 5 Den store forskjellen. Ventetidene er fortsatt svært lange. Hvis vi får muligheten til det kan vi bidra til at kvinner i offentlig kø får raskere utredning og behandling, det vil si gjennom offentlige avtaler hvor vi avlaster den offentlige helsetjenesten sier kommunikasjonsdirektør Gro Borgen Nilsen i Aleris.
– Vi behandler pasienter på vegne av Helse Nord, men er også et privat alternativ til dem som trenger det, sa administrerende direktør i Aleris, Anita Tunold i en pressemelding 4.12.23 i forbindelse med åpningen av deres nye sykehus i Tromsø, som inngår i samme helseregion som Helgelandssykehuset.
Den private helsetjenesteyteren understrekte samtidig at de ikke har ventetid, og at pasientene ikke trenger henvisning for å få behandling. Men at det er rekordlange ventetider i spesialisthelsetjenesten i hele landet. Tunold understreket at de bidrar til bredde i pasientbehandlingen.
-Vi vil med denne storsatsingen bidra til at befolkningen i nord får et bredt og godt helsetilbud, sa hun og ga honnør til Helse Nord, som i likhet med andre offentlige helseregioner i Norge har avtaler med private helsetjenesteytere.
– Helse Nord skal ha honnør for å sette befolkningens behov først gjennom å inngå offentlige avtaler slik at Aleris’ kapasitet og kompetanse kan bidra direkte inn den offentlige helsetjenesten, tilpasset landsdelens behov, uttalte Tunold.
https://www.aleris.no/mer-om-oss/presse/apning-av-nye-aleris-tromso/
Mandag 23.09.24 kl.09.15: Saken er oppdatert med kommentar fra Helgelandssykehuset etter det ble rettet forespørsel om kommentar fra Kvinneresepten.no 18.09.24
Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat. Det vil blant annet si at personangrep ikke publiseres. Heller ikke innlegg som kan forstås som ren produktmarkedsføring . Skulle det foreligge påstander mot institusjoner, bedrifter eller tilsvarende, så settes innlegget på vent inntil Kvinneresepten.no har fått innhentet tilsvar fra respektive.