Etter NRK debatten tirsdag kveld, etterlyser flere tiltak for å få ventetider ned fremfor å kutte i folks sykelønn. Helsedirektoratets statistikk siste kvartal i år, viser 34796 fristbrudd. Kvinneresepten.no har spurt arbeidsministeren hvilken betydning lang behandlingsventetid kan ha for sykefraværet.
– Stadig flere tar til orde for å kutte i sykelønnen. Skal det koste å være syk. Bør du trekkes i lønn når du er syk, var spørsmålet NRK stilte publikum i forbindelse med programmet «Debatten» tirsdag kveld.
Publikum protesterer mot vinkling
-Nei, feil ende å angripe dette på, skriver Rune Edvardsen på NRKs debattvegg. Sammen med en rekke andre stiller han her spørsmål ved hvorfor ingen tar opp ventetider til spesialister og psykologer i samme åndedrag som sykefravær.
Helsedirektoratets statistikk over ventetid i spesialisthelsetjenesten, viser at det for alle sektorer siste kvartal i år, var en gjennomsnittlig ventetid på 73 dager, og 34796 fristbrudd.

«Sykemeldt ca. seks mnd venter på operasjon som jeg har fått garanti på i slutten av februar 2025 da har jeg vært sykemeldt i 12 mnd.? Blir kraftig provosert over temaet ingen nevner at sykehus/behandling ikke prioriteres raskt nok skulle gjærne stått i arbeid» skriver Elin Paulsen i debattfeltet til NRK Debatten tirsdag kveld, tilsvarende flere andre.
34796 fristbrudd
Helsedirektoratet som viser statistikk over ventetid i spesialisthelsetjenesten, har ikke kvinnesykdommer som kriterie. Helsedirektoratets statistikk siste kvartal nasjonalt, alle behandlinger, viser i snitt en ventetid på 73 dager, og 34796 fristbrudd.
Kvinneresepten.no har dokumentert at det fra henvisningstidspunkt 17.01.24 tok pasient 167 dager å få time hos spesialist i offentlig helsevesen. Helgelandssykehuset Klinikksjef Elin Rasmussen Grønvik fra Kirurgisk klinikk uttaler i denne forbindelse til Kvinneresepten.no at «Ventetiden i Helgelandssykehuset for fagområdet kvinnesykdommer har over tid ligget høyt» , noe hun tallfester som et snitt på 121 dager i 2023.
– Vi har imidlertid redusert gjennomsnittlig ventetid for hhv. fortsatt ventende og avviklede til 57/64 dager, skriver Grønvik til Kvinneresepten.no. 23.september i år.
Ikke svar fra Brenna
Det har vært et særlig fokus på kvinners fravær, da det er betydelig høyere enn menns. Med bakgrunn i ventetidene i spesialisthelsetjenestene som Kvinneresepten.no før har omtalt, så stilte vi spørsmål til Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna tirsdag før debatten-sendingen.
– Hvilken kunnskap har Arbeids -og inkluderingsdepartementet om hvordan ventetider for å få spesialisthjelp, påvirker kvinners sykefravær ?
Men vi fikk ikke svar av Brenna.
-Helse- og omsorgsdepartementet kan bedre svare ut disse spørsmålene, var svaret Kvinneresepten.no fikk av Brennas pressedivisjon.
Helseminister erkjente lange ventetider
Ventetidene i sykehusene har økt jevnt siden 2017, og etter pandemien har de økt ytterligere. 13. mai i år lanserte helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre Ventetidsløftet (PDF), sammen med Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Den norske legeforening, Delta, Psykologforeningen, Spekter, Virke, NHO Geneo og de regionale helseforetakene. «Ventetidsløftet er et forpliktende samarbeid om å ta i bruk alle mulige virkemidler og tiltak for å snu trenden og sørge for en markant nedgang i ventetidene allerede i 2024 og 2025», går det frem av regjeringen.no
Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat. Det vil blant annet si at personangrep ikke publiseres. Heller ikke innlegg som kan forstås som ren produktmarkedsføring . Skulle det foreligge påstander mot institusjoner, bedrifter eller tilsvarende, så settes innlegget på vent inntil Kvinneresepten.no har fått innhentet tilsvar fra respektive.