KvinnOpp!

KvinnOpp! Prioriter opp kvinners helse

For første gang (!) er det kartlagt hvor mange unge norske kvinner som opplever sterke menstruasjonssmerter. Ikke overraskende viser det høye tall. Skal vi gjøre noe med det? Jeg krasjet med overgangsalderen i det jeg skulle ta steget opp til toppen av min karriere; kunne det vært unngått? Hva er det som gjør at noen kvinner som 59-åring kan storme frem for å innta presidentembete i USA, mens andre medsøstre i samme alder sliter med å huske navnet på sine kolleger. Må det være slik, eller finnes det måter å håndtere de hormonelle endringer og overgangsfaser gjennom livet på en slik måte, at flere kan bli vinnere? Ja! KvinnOpp. Prioriter kvinners helse opp, slik at hver enkelt av oss kan ta ut vårt hele potensiale.

Jeg er prisbelønnet journalist med sterk tro på å samle relevant faktasjekket informasjon på ett sted, slik at du lett kan tolke det store bildet. Hva enten det gjelder behov for medisinsk behandling, arbeidsrett, økonomi, samlivsekspertise eller annet. Stående i livskriser er det lite krefter til å google verden. Da er det enklere med ett klikk. Ett nettsted, ett magasin. Tilgjengelig for alle. Nemlig Kvinneresepten. Du inviteres nå til å være med å bygge den!

Et mindretall unge kvinner oppgir i siste undersøkelse å ha ingen menssmerter, og en tredjedel opplever ingen problemer med overgangsalder. Men for flertallet skaper hormonendringene utfordringer. Da er det viktig å vite tidlig hvordan det kan forebygges og behandles. Men også hva det kan bety i praksis for utdannelse, familieliv, bolig og jobb.

Min livserfaring som kvinne tilsier at det er tid og ressurskrevende å få riktig hjelp. Jeg er ikke alene. Kvinnehelseutfordringene ble enda en gang dokumentert i NOU 5-23; Den store forskjellen. I denne kvinnehelserapporten pekes det spesielt på behovet for å gjøre noe med utfordringene for unge kvinner samt dem i overgangsalder. Det er to grupper som Kvinneresepten.no derfor vil knytte særlig oppmerksomhet på.

Forskningen har ikke prioritert kvinnehelse. Det som har vært presentert som allmennhelsetjeneste har vært akkurat det, en helsetjeneste basert på menns behov, deres biologi. Derfor er det nå behov for en kvinnehelsesatsing. Kvinners liv og biologi er annerledes en menn. Ofte har vi kvinner sammensatte sykdomsbilder, noe dagens helsevesen ikke er finansiert eller organisert for å takle! Dessverre er kvinnehelse også skambelagt, utrolig nok.

Som yrkeskvinne og mor har jeg kjent utfordringene på kroppen, og det har gitt meg motivasjon og ønske til å bidra til et bedre liv for alle kvinner. Ikke bare for de ressurssterke som kan betale private helseklinikker, har privat helseforsikring og som bor midt i byene mellom mange helsetilbydere. Men også for dem som ikke fant sin plass i utdanningssystemet, eller lever på studielån, eller som jobber i de mange underbetalte kvinnearbeidsplassene, og dem som bor i distriktet.

På nettet er det mange spesialiserte leger, psykologer og andre behandlere som markedsfører sine tjenester slik at de er lett å finne. Ofte er det private tjenesteytere som ikke er dekket av folketrygden. Da er det vanskeligere å finne frem i det offentlige helsevesenet. Der fremstår alle medisinerne som generalister innen en sjanger, og henvisningskrav innebærer at du er avhengig av en fastlege som henviser deg. Om fastlegen faktisk forstår at du har et behandlingsbehov, og hvem du henvises til kan virke tilfeldig. Hvilken hjelp NAV bidrar med kan også virke fragmentert og vanskelig å forstå eller forutsi. Sammen med det offentliges manglende informasjonsstrategi hva gjelder ordinær kvinnebiologi, så kan dette bidra til at vi ikke får riktig hjelp i kritiske faser av livet.

La oss sammen skape et bærekraftig samfunn hvor alle kvinner på samme måte som menn, har tilgang på informasjon, eventuelle tilpasninger og legemiddel i riktig tid. Vil du vite mer om stille spørsmål, eller følge med i vår redaksjonelle dekning av det. Nå realiserer vi Kvinneresepten, bli med!Kvinneresepten Visjon:

KvinnOpp! Prioriter opp kvinners helse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait